Besparen met dubbel glas

Energie besparen. Het is niet alleen goed voor het klimaat, maar zeker ook voor je portemonnee. Goede isolatie houdt de warmte in huis, zodat je niet onnodig stookt. Dat kan bijvoorbeeld met isolatieglas, zoals HR++. Heb je nog ramen met enkelglas, dan is het wellicht mogelijk om subsidie te ontvangen. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende luchtspouw. Dubbel glas vermindert de koudestraling aanzienlijk en heeft niet te lijden onder condensatie. Omdat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas, zal je minder hoeven verwarmen (of in de zomer: afkoelen).

Bij Mijnkozijnonline.nl kan je bij het bestellen van je kozijnen of deuren kiezen voor verschillende soorten glas. Maar welke is nu geschikt voor jouw raam of deur?
Wanneer je in onze configurator ervoor kiest beglaasd te laten leveren, heb je de keuze uit HR++, HR++ 1 zijde gelaagd of HR++ 2 zijden gelaagd.

HR++ glas en U-waarde

HR staat voor Hoog Rendement. Bij glas wil je altijd een zo hoog mogelijk rendement hebben, omdat dit aangeeft hoe goed het glas isoleert. Hoe hoger de HR-waarde, hoe beter het glas isoleert. De daadwerkelijke isolatieprestatie van het glas hangt samen met de U-waarde. De U-waarde is de warmtedoorgangscoëfficiënt van glas. Het berekent de hoeveelheid warmte (W) die door het glas gaat per seconde (S), per vierkante meter, per temperatuurverschil (K) aan beide kanten van het glas. Hoe lager het getal, hoe minder warmte en kou er wordt doorgegeven.

HR++ glas

Bij Mijnkozijnonline leveren wij standaard HR++ glas. Dit is isolerend dubbel glas, dat bestaat uit 2 glasplaten. Deze twee glasplaten worden door een afstandhouder uit elkaar gehouden. De afstand tussen de beide glasplaten wordt ook wel de spouw genoemd. Waar de ruimte tussen standaard dubbel gas wordt gevuld met lucht, wordt de ruimte tussen het glas bij HR++ glas gevuld met argon. Daarnaast is HR++ glas aan de spouwzijde voorzien van een coating. Zowel het argon gas als de coating zorgen voor een betere isolatie.

Gelaagd veiligheidsglas

De keuze voor gelaagd glas brengt verschillende voordelen met zich mee. Gelaagd glas wordt ook wel veiligheidsglas genoemd en wordt vaak toegepast als er kans is op ‘doorvallen’. Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal twee glasplaten, waartussen een of meerdere zachte kunststoffolies (PVB: polyvinylbutyral) worden geplaatst. De folie zorgt ervoor dat de glasplaat niet uiteen spat bij een breuk maar nog aan elkaar blijft, wat het risico op ernstig letsel verminderd. Daarnaast zorgt gelaagd glas voor een extra isolerende werking en zorgt het voor extra inbraakwerendheid.

Wanneer gebruik je tweezijdig gelaagd glas?

Gelaagd glas heeft als functie om letsel bij doorvallen te voorkomen. Bij tweezijdig gelaagd glas is de binnenste en de buitenste ruit gelaagd. Tweezijdig gelaagd glas is dus extra veilig, maar niet altijd nodig.
Eigenlijk geldt: wanneer er aan beide kanten van het glas de mogelijkheid bestaat dat je er doorheen kunt vallen, dan is tweezijdig gelaagd glas zeer aan te raden. Door de folie in de ruiten, blijft het glas namelijk bij elkaar als er iemand tegenaan valt en de ruit breekt. Wettelijk is het niet verplicht, maar in bijna elk nieuwbouw project wordt de norm NEN3569 toegepast. Dit zijn richtlijnen opgesteld door de NEN met betrekking tot de toepassing van tweezijdig gelaagd glas.

Zoals je je wellicht kunt voorstellen is tweezijdig gelaagd glas vooral op de begane grond belangrijk, omdat je daar aan beide zijden in direct contact kan komen met het glas. Bij glazen deuren en schuifpuien is dit extra veilige glas in onze ogen een must. Daarnaast adviseren we om ook zijlichten van de deuren altijd te voorzien van tweezijdig gelaagd glas.
Op een verdieping volstaat eenzijdig gelaagd glas, ook als het kozijn doorloopt tot aan de vloer. De gelaagde ruit zit dan aan de binnenzijde, waardoor het glas van binnenuit voor voldoende bescherming zorgt. Wanneer je een balkon hebt, dan is het vanzelfsprekend wel belangrijk dat er ook op een verdieping tweezijdig gelaagd glas wordt geplaatst.
Als een kozijn 85 centimeter of meer boven de vloer wordt geplaatst, dan is het risico op doorvallen zo minimaal, dat ongelaagd glas prima volstaat. Dit geldt zowel op de begane grond als op een verdieping. Denk bijvoorbeeld aan een keukenraam. De tweezijdig gelaagde ruiten bieden geen extra isolatie ten opzichte van het standaardglas, dus dit heeft geen effect op de isolatiewaarde.

Leave a comment

Mijn Kozijn Online
Uilecotenweg 45
5324 JT Ammerzoden
073-7620957
info@mijnkozijnonline.nl

KvK : 11045285
BTW : NL808251612B02

Algemene Leverings- en Verkoopvoorwaarden
Sitemap

Openingstijden:

Maandag       8:00 - 17:00 uur
Dinsdag         8:00 - 17:00 uur
Woensdag    8:00 - 17:00 uur
Donderdag   8:00 - 17:00 uur
Vrijdag            8:00 - 17:00 uur

Mijnkozijnonline.nl © 2024

Alle rechten voorbehouden | webdesign door Trigona

Mijn Kozijn Online
Uilecotenweg 45
5324 JT Ammerzoden
073-5991660
info@mijnkozijnonline.nl

KvK : 11045285
BTW : NL808251612B02

Algemene Leverings- en Verkoopvoorwaarden

Openingstijden:

Maandag                      8:00 - 17:00 uur
Dinsdag                        8:00 - 17:00 uur
Woensdag                    8:00 - 17:00 uur
Donderdag                   8:00 - 17:00 uur
Vrijdag                          8:00 - 17:00 uur

Mijnkozijnonline.nl © 2024

Alle rechten voorbehouden | webdesign door Trigona